НОВИНИ

Защо котките имат пикантен език?

За разлика от кучетата, котешкият език не е гладък. Напротив, той е по-скоро пикантен вид. Така че, когато правят малки близки, е трудно да се намери това приятно. Но ако котките имат такъв груб език, като шкурка, това не е за нищо. Доказателството по 3 причини!

Обърнете внимание, че езикът на котките е мускул, съставен от три части: върха, тялото и корена, който е по-скоро към гърлото. В допълнение, езикът им е съставен, както за много други животни, сензори за откриване на различни вкусове. Но котките имат толкова голямо количество сензори, че вкусът им е по-изразен от този на кучетата например. Това обяснява защо понякога те могат да бъдат толкова трудни по отношение на храната.

1. Да хванем храна
Предимството на този мазен език е, че позволява на котките по-добре да хващат храна. Всъщност малките израстъци, които го съставят, са истинско предимство за ядене, тъй като позволяват на нашите косми за топки да закачат храна. По този начин им е по-лесно да върнат храната в устата си. Умно, нали?

Нещо повече, в природата котките успяват да запазят плячката си в челюстите само благодарение на силата на челюстта си, но също така и най-вече на езика си и нейните различия. Последните също са съставени от кератин, вещество, което се намира в ноктите и косата.

Единствено малък проблем: ако котките лесно успяват да се грижат за тях, като премахват мъртвите косми с езика си, тревогата е, че те ги поглъщат. В стомасите им се образуват топчета коса, принуждавайки ги да повръщат редовно.

2. За по-добро засмукване на водата
Благодарение на куките на езика си, котките могат не само да се хранят по-добре, но и да пият по-добре. Всъщност, това им позволява да абсорбират повече вода, когато обичат.

3. За премахване на мъртвите косми
Ако котките толкова често мият дрехите, това е защото са много чисти животни. Но този ежедневен жест също им позволява да мият козината си, за да премахнат мъртвите косми. И благодарение на разпиления им език се превръща в детска игра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *