ДРУГИ ЖИВОТНИ НОВИНИ

3 съвета които да помогнат на вашата котка по време на сезонно мулиране

Вашата котка има внезапен косопад? Не се паникьосвайте! Може да е само периодът на линене. Всъщност разтопяването обикновено се извършва два пъти годишно, през пролетта и през есента. Тя позволява на котката да загуби зимната си коса или да замени летните си коси с по-плътна козина. Но тогава, как котката преживява този период и какви грижи могат да му се полагат? Ето 3 съвета, които да помогнат на котката ви да управлява линията си.

Какво представлява сезонното линене?
Както беше казано по-горе, през есента козината на котката става по-гъста, за да се подготви за зимата. Докато през пролетта е обратното, козината става по-лека, за да се изсветли срещу температурите на лятото. В лицето на мул ще видите как се променя поведението на вашата котка. Той ще ближе по-често, за да извърши своята „смяна на козината“ и може също така да надраска малко повече.

Проблемът на тази прекомерна тоалетна е, че е възможно да погълне много коса. След това космите могат да се образуват в храносмилателната система. Следователно задължение на учителя е да се грижи за здравето му.

Някои котки нямат проблем, защото елиминират космените топчета сами. Други имат повече проблеми и могат да получат сериозни здравословни проблеми. Наблюдавайте котката си: ако повръща често, ако е запек или ако апетитът му е намален необичайно, е необходимо да действате бързо. Ето няколко съвета.

1. Четка котката си по-често
Помогнете на котката си да се отърве от излишната коса, като редовно четкате по време на линене. Така тя ще поглъща много по-малко коса и ще избегне храносмилателни разстройства.

Но внимавайте, веднъж или два пъти седмично е достатъчно. Всъщност прекаляването с котката ви може да доведе до обратния ефект. Честото четкане стимулира възстановяването на косата. Извън периода на разтопяване се препоръчва да миете котката веднъж седмично. При котките с дълги коси това може да изисква повече четкане.

2. Дайте му хранителни добавки
Ако смятате, че котката ви поглъща много коса, има хранителни добавки, които ще ви помогнат да се отървете от нея. Савориалът например насърчава елиминирането на погълнатите косми и подобрява храносмилането.

Тези добавки също помагат да се предотврати натрупването на коса. Не се колебайте да дадете лек на котката си през есента.

3. Внимавайте с бълхи!
Бълхите и косата са свързани! Този трик е по-скоро превенция. Всъщност, ако котката е заразена с бълхи, тя ще ближе повече и следователно ще поглъща повече коса. Затова третирайте редовно котката си срещу бълхи, започвайки през пролетта по време на сезонен разбойник (бълхите се връщат с топлина) и до есента. И тогава, по-добре се справете нагоре, защото веднъж инсталирани, бълхите са много трудни за изпращане!

Добре е да знаете: при котките, които сега живеят в отопляеми и светли домове, естественият цикъл на косата може да бъде нарушен, което води до загуба на коса през цялата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *