ЖИВОТНИ У ДОМА

Трябва ли да се скараш с котката си, когато е грешка?

Котката е независимо животно и много често се случва това да се случи начело. Но това животно е много деликатно, не може да понесе и най-малката следа на бруталност срещу него. Освен това, когато той направи грешка и вие му се скарате, за разлика от кучето, той не осъзнава досадата, която причинява у хората.

Котката не разбира концепцията за наказание
Образованието на котка рядко се извършва лесно. Ако това животно откаже да направи нещо, нищо няма да го накара да промени решението си, бъдете сигурни. И обратно, ако иска да направи нещо, той ще го направи. Когато котката направи грешка, той не го прави, за да ви дразни, а за да задоволи неговите поведенчески нужди. Наистина котката е сравнително диво животно, трябва да си направи нокти, да играе и т.н. За съжаление за вас, отговаряйки на неговите първични инстинкти, той разваля вашите красиви мебели, завеси и други предмети от вашия интериор.

Противно на общоприетото схващане, котките не наказват своите котенца, като ги разклащат по кожата на шията. Всъщност наказанието е неизвестно понятие за нашите котешки приятели.

Затова, когато се скарате на котката си за нокти на дивана, той ще разбере, че не му е позволено да го прави, когато сте в стаята. Това обаче няма да му попречи да го направи във ваше отсъствие.

Положителното образование: алтернатива на наказанието
Наказанието или кавга не е решението да възпитате котката си, защото тя няма да разбере причината за тази внезапна агресия към него. И напротив, то ще бъде само по-провокативно и по-малко нежно с вас. Ето защо е по-добре да се предпочита позитивното образование.

Например, ако хванете котката си да се качва на мебел, когато той не може да го вземе, накарайте го да слезе и да каже „не“ с твърд тон. Веднъж на земята, дайте му малко лакомство. И разбира се, не му се скарайте след факта.

Котка не прави нищо лошо, ако неговите нужди са задоволени
Ако котката ви има всичко необходимо, за да бъде щастлива, няма причина да правите нещо нередно. За целта се уверете, че имате драскотини, играчки, чисти, добре поставени спални принадлежности, храна за самообслужване, неограничени гушки, удобно легло, котешко дърво и евентуално достъп отвън, ако е възможно и според породи котки.

След като бъдат изпълнени всички условия, за да задоволи неговото благополучие и нужда от свобода, котката може да бъде най-доброто животно в света. От друга страна, ако започне да прави грешки, да уринира навсякъде или да стане агресивен, задавайте си въпроси. Котка, която има проблеми с поведението, понякога може да скрие дълбоко неразположение поради стрес, физическо страдание или заболяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *