ДРУГИ ЖИВОТНИ НОВИНИ РАЗКАЗИ

Мъжки Котки Имат Зърна?

Известно е, че при котките, както и при повечето бозайници, женските имат зърна. Причината? За да могат да хранят малките си с млякото си. Но какво да кажем за мъжете? Имат ли зърна? Ако е така, какво могат да направят за тях?

Добре е да знаете: броят на зърната при мъжете и жените варира в зависимост от котката. Някои котки имат четири, а други – осем или дори десет. Други обаче имат дори нечетен брой зърна, но това е рядкост.

Да, мъжете имат зърна
Ако имате мъжка котка под ръка, огледайте корема му. Виждате ли малки пъпки? Това наистина са зърна! Да, мъжете също имат зърна, точно както е при мъжете, които имат зърна. Но какъв интерес има мъж да има зърна?

Всъщност изглежда, че няма логична причина да се оправдае фактът, че мъжете имат зърна. И с добра причина не кърмят! По темата обаче съществуват няколко теории.

Едно от най-известните предполага, че наличието на зърна би могло да улесни физическата привързаност на новородените към техния родител. Наистина наблюдението на зърната на майката и бащата би било начин бебето да се идентифицира. Той инстинктивно би знаел на кого да отиде, което би гарантирало защитата му.

Друго, по-научно обяснение е, че именно в матката на бозайниците зърната се образуват много преди определянето на секса. Това би обяснило защо мъжете имат зърна, когато нямат употреба. Тези зърна не са изчезнали по време на еволюцията по простата причина, че не консумират тялото ненужни ресурси (като енергия).

Зърната не са толкова различни
Човек може да си помисли, че освен сходния им вид, зърната на мъжете и жените се различават. В действителност те си приличат повече, отколкото си представяме.

В пубертета млечните жлези на жените претърпяват някои модификации, за да могат да кърмят след бременността. Едва по време на бременността зърната достигат пълната си зрялост. Следователно само зърната на женските ще достигнат това състояние на зрялост.

Но се случва, че в редки случаи мъжките също могат да произвеждат мляко. Това вече е наблюдавано при хора, но и при котки. Въпреки това, през повечето време това е хормонален дисбаланс.

Освен това, противно на общоприетото схващане, туморите на млечните жлези не са резервата на женските. Мъжките котки също могат да бъдат жертви, дори ако представляват по-малко от 1% от случаите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *