ДРУГИ ЖИВОТНИ НОВИНИ РАЗКАЗИ

Котешки Инфекциозен Перитонит: Определение, Симптоми И Лечение

Котешки инфекциозен перитонит (FIP) е сериозно инфекциозно заболяване при котките. Този е смъртоносен, но за съжаление не е лесен за диагностициране, тъй като може да бъде представен в различни форми. Открийте всичко, което трябва да знаете за този много опасен вирус за нашите приятели и котки.

Котешки инфекциозен перитонит, какво е това?

Котешки инфекциозен перитонит е заболяване, причинено от мутацията на вирус, който принадлежи към семейство Коронавирус, който първоначално е доброкачествен. Важно е да се отбележи, че има две форми на коронавирус, а именно чревна и перитонит (PIF).

Инфекциозният перитонит е много заразен между различните котешки видове, а не само при котките. Като цяло засяга младите индивиди, които живеят в общност. Той е и водещата причина за смърт при котенца и млади котки.

Предаването на болестта се осъществява чрез близък контакт между животните и особено чрез изпражненията. Възможно е също FIP да се предава от майката на котето по време на гестацията, тоест вътреутробно. В допълнение, някои котки се заразяват с това заболяване поради елементи от средата им, като замърсени предмети и т.н.

По този начин е много важно да се следи здравето на котките от ранна възраст и да се откриват различните аномалии. По икономически причини и за предотвратяване на възможно заболяване, включително PIF, може да си струва да застраховате котката си.

Различните симптоми на това заболяване при котките
Котешки инфекциозен перитонит има две основни форми, но има и други, които са по-трудни за наблюдение.

Първо, болестта може да бъде в мокра форма. Това води до образуване на течни изливания. Клетките на имунната защитна система произвеждат течност, която се въвежда в кухините на котешкото тяло. Така течността пречи на работата на различните засегнати органи. Ако течността присъства в гръдния кош, дихателният дискомфорт ще бъде причинен и видим. От друга страна, ако присъства в корема, това ще доведе до проблеми с храносмилането. Понякога могат да бъдат засегнати и двата органа.

Котешки инфекциозен перитонит също може да присъства в суха форма. В този случай заболяването причинява неуспех на няколко органа наведнъж.

Както можете да видите, е трудно да се диагностицира това заболяване с просто око. Ето защо е необходимо да бъдете постоянно бдителни и да отидете при ветеринарен лекар в случай на аномалия.

Предотвратяване и лечение на котешки инфекциозен перитонит
Към днешна дата за съжаление няма надеждна ваксина, която да предотврати това котешко заболяване. От друга страна, има скринингов тест, за да се определи дали котката носи вирус Коронавирус. Този тест обаче не позволява да се потвърди дали това е PIF или друга форма на коронавирус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *