ЖИВОТНИ У ДОМА

Ето защо никога не трябва да пръскате вода върху котката си

Общоприето е, че пръскането на малко вода върху котка, когато прави глупаво нещо, е добър начин да го дисциплинирате, и всичко това без да го наранявате. В действителност това е напълно грешно! Той не само е безполезен, но и вреди на отношенията, които имате с вашата котка. Обяснения!

Методът на воден спрей: как работи?

Някои собственици на котки смятат, че хвърлянето на малко вода в лицето на косата им може да бъде чудесен начин да ги научите да избягват определени нежелани поведения. Всъщност те си представят, че ако котката им поема малка струя безвредна вода, докато прави нещо нередно, тя няма да възпроизведе това поведение. Например, когато скача на кухненския плот или надрасква дивана.

Привържениците на този метод обясняват, че е необходимо да се избягва да се цели в лицето на животното. Освен това е абсолютно задължително да се скрие, така че котката да не знае, че този неприятен жест идва от собственика си. Но той не се заблуждава …

Причини никога да не използвате този метод върху вашата котка
В действителност „нежеланите“ поведения, които котката ви възприема, са напълно естествени в съзнанието му. Всъщност, драскането на себе си, маркирането на нечия територия или дори изкачването на високи места е всичко, което е нормално за него. Така че, той никога не го прави, за да ви дразни.

В момента може да му е трудно да свърже водната струя с поведението си. Особено след като концепцията за наказанието му е напълно чужда. Той обаче лесно може да установи връзката с вас, неговия човек. И дори да се скриете! Всъщност котката ви не е глупава и знае, че не е диванът, който е накиснал. Тогава той разбира, че онзи, в когото е имал пълно доверие, може да го предаде и че вече не е в безопасност с него. Тогава той ще е склонен да те избягва, ти …

Както ще разберете, използването на такъв метод ще поеме риска завинаги да навреди на отношенията, които имате с вашата котка. И знаем колко доверието на нашите котешки приятели е трудно да спечелим … Но вие също рискувате да го накарате да живее ад. И с добра причина тези непрекъснати водни спрейове биха могли да стресират дълбоко вашата котка.

Но тогава какво да използвате вместо това?
Методът на водната струя зависи преди всичко от вашето присъствие. И това също го прави неефективен. Всъщност, когато котката ви скочи на работния плот или надраска дивана в ваше отсъствие, нищо няма да се случи. Желаната асоциация не може да работи тогава.

Ако наистина искате вашата котка да спре този тип поведение, първо ще трябва да разберете защо го прави и да предложи подходящо решение. Например, можете да обогатите средата си, за да задоволите всичките си нужди. Така че, инвестирайте в котешко дърво, стържещ стълб, рафтове за стени … И най-вече, поставете ги на правилното място, в противен случай вашата котка никога няма да ги използва.

Освен това, винаги възнаграждавайте котката си, когато той приеме желаното поведение. Например, когато използвате стържещия пост вместо вашия диван, поздравете го и му дайте почерпка, за да го насърчите. Да, при котките има само положително подсилване, което работи за коригиране на поведението им! Не на последно място, котката ви никога не трябва да се страхува от вас. Напротив, той трябва да може да ви се довери напълно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *