ДРУГИ ЖИВОТНИ НОВИНИ

Ами ако гаденето на вашата котка не беше?

Не е рядкост котката ви да издава звук, който е много подобен на този, който прави, когато се чувства като хвърляне. Само, нищо не излиза. Заключвате обаче съвсем естествено, че като всяка котка той има редовно гадене, вероятно заради космени топчета, заседнали в стомаха му. Но какво ще стане, ако този вид кашлица беше знак за много по-голям проблем?

Добре е да знаете: ако котката ви повръща или кашля редовно, посещението при ветеринарния лекар е от съществено значение.

1. Болест на сърцето
Болестта на сърдечния червей, известна още като болест на сърдечния червей, е сериозно и често фатално заболяване за котките. Характеризира се с наличието на кръгли червеи в сърцето и белодробните артерии на заразената котка.

Въпреки че някои котки нямат симптоми, което прави диагнозата на заболяването особено трудна, други могат да страдат от суха кашлица или дори повръщане.

2. Астма
Ако котката ви редовно има “гадене”, това всъщност може да бъде кашлица. В този случай той може да има респираторни проблеми, като астма.

За да сте сигурни, послушайте дишането му. Ако чуете леко свистене, когато то изтече, няма повече съмнение.

3. Наличието на чуждо тяло
Напълно възможно е вашата котка да е погълнала стрък трева или да е вдишвала прах и това чуждо тяло да е настанило в дихателните си пътища. След това може да се наблюдава упорита кашлица и да се обърка с гадене.

4. Алергия
Независимо дали заради цветен прашец, дразнещ продукт (като цигарен дим или парфюм) или друг елемент, който котката ви вдишва, “гаденето” може да е кашлица поради алергии ,

За да го проверите, не забравяйте да го държите на закрито няколко дни или да не пушите близо до него. Ако по този начин избягвате всякакъв контакт с потенциални алергени, гаденето на вашата котка изчезва, вие ще знаете на какво се дължат!

5. Космите
Космите са често причина за гадене при котките. И с уважителна причина нашите котешки приятели прекарват голяма част от деня си в тоалетната си. Тоалетна, по време на която поглъщат мъртва коса. След това те се натрупват в стомаха и образуват топки, които котката чувства нужда да изгони.

Само малък проблем: понякога се случва тези топчета от коса да се разберат особено трудно, което води до особено разпознаваеми пристъпи на кашлица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *